NY_Historikk_illustrasjon_stor

Annen undervisning

Pedagoger er i stor grad godt ivaretatt gjennom ulike tariffavtaler og veiledende avtaler, men i noen tilfeller ligger ingen avtale til grunn for å regulere arbeidet. For pedagoger som blir invitert til eller selv initierer undervisningstilbud vil det derfor være flere mulige løsninger for regulering av arbeid og lønn.

Undervisning av barn og unge

Mange pedagoger som underviser barn og unge, gjør dette enten via den kommunale kulturskolen, ved en privat danseskole eller i videregående skole. I disse tilfellene skal de gjeldende avtalene legges til grunn. Noen underviser barn og unge i forbindelse med turné i Den kulturelle skolesekken, og da gjelder tariffavtalen inngått mellom CREO og KS for DKS-systemet.

Undervisning ved kommunal kulturskole

Undervisning ved privat danseskole

Undervisning i forbindelse med DKS-turné

I noen tilfeller kan man likevel oppleve å bli bedt om å undervise barn og unge, eller at man selv initierer en workshop eller kurs. Vår veiledning baserer seg da på situasjonene og hvilken av de gjeldende tariffavtalene som vi mener egner seg best.

Gjelder undervisningen barn og unge og samsvarer med undervisning gitt ved en privat danseskole eller kulturskole anbefaler vi at du benytter deg av den veiledende avtalen med de private danseskolene.

Gjelder undervisningen av barn og unge i forbindelse med at man også spiller en forestilling, og undervisningen er direkte linket til den aktuelle forestillingen anbefaler vi at du benytter deg av tariffavtalen som gjelder for DKS-systemet.

Er du usikker på hva du bør be om i lønn? Ta kontakt med oss på kontakt@norskedansekunstnere.no

Undervisning av voksne

Undervisning av voksne definerer vi som personer over myndig alder men som ikke er profesjonelle dansekunstnere. Lønns- og arbeidsvilkår vil avhenge av hvor undervisningen skjer, hvor lang den er og hvem som har bestilt eller initiert undervisningen.

Eksempler kan være en dansefestival som ønsker å tilby danseundervisning for sitt publikum, en arbeidsgiver som ønsker danseundervisning til et event på jobben eller andre.

I de tilfeller hvor undervisningen samsvarer med et mer normalt undervisningstilbud, f.eks en enkeltstående klasse fra 45 - 90 minutter gitt over én til flere dager, anbefaler vi at du benytter deg av den veiledende avtalen med de private danseskolene.

I de tilfeller hvor undervisningen er et utvidet undervisningstilbud, f.eks en workshop som går over flere timer og/eller dager, eller at mottaker av undervisningen er å anse som en profesjonell mottaker, og ikke "underholdningsbasert" anbefaler vi at du benytter deg av tariffavtalen med PRODA.

Husk at du alltid står fritt til å forhandle bedre lønns- og arbeidsvilkår! Vi hjelper deg gjerne!

Inngå alltid kontrakt!

Norske Dansekunstnere anbefaler alltid sine medlemmer om å inngå kontrakter i forbindelse med arbeid som skal utføres. En god kontrakt sikrer både arbeidsgiver og arbeidstaker, og legger grunnlaget for en felles forståelse for arbeidet, arbeidets art og omfang og kompensasjon for arbeidet.

For pedagoger ved de private danseskolene er det utviklet gode maler for kontrakt for de forskjellige ansettelsesforholdene. Vi anbefaler å benytte disse.

I noen tilfeller er det nødvendig å inngå midlertidige avtaler, ved bruk av vikar bl.a. Forbundet har derfor utviklet en avtale som ivaretar midlertidige ansettelser i henhold til Arbeidsmiljøloven.

Lønn eller honorar?

Merk at alle tariffavtaler, rammeavtaler og veiledende avtaler er beregnet for ansettelse som arbeidstaker hvor man mottar lønn. I vår veiledning vil alltid dette ligge til grunn.

Blir du bedt om, eller velger å gjøre undervisningen som oppdragstaker og fakturere honorar, må du huske å legge til 36,8% for å dekke sosiale kostnader du går glipp av som oppdragstaker, men som du har krav på som arbeidstaker.

Beregningen av de sosiale kostnadene kan du lese mer om i vedlegget ved siden av.