Norske Dansekunstnere er et uavhengig fag- og kunstnerforbund, som samler dansekunstnere på tvers av tradisjoner, stiler og genre. Hos oss får du informasjon om tariffavtaler, lønn og forbundets politiske arbeid.

Norske dansekunstnere i media!

Dansekunstnerne Mia Habib, Hooman Sharifi og forbundsleder i Norske Dansekunstnere, Kristine Karåla Øren, uttalte seg på NRK KVELDSNYTT søndag kveld om hetsen, trakasseringen og truslene som rettes mot dansekunstnere og scenekunstnere.

– "Vi snakker om drapstrusler, mailer, telefonoppringninger, SMS-er som sier at "Vi vet hvor barnet ditt går i barnehagen", og "Vi vet hvor du bor". Hakekors på døra. "Vi skal voldta deg". - uttaler forbundsleder Kristine Karåla Øren.

Se fra 04:37. Journalist: Marianne Rustad Carlsen

Se her!

Norske Dansekunstnere oppnår Balansemerket

- Regler og rutiner er viktige praktiske grep mot seksuell trakassering og diskriminering. For å skape trygge rammer i bransjen finnes det imidlertid ingen quick fix, og det langsiktige og holdningsskapende arbeidet både Norske Dansekunstnere gjør gjennom undervisning, arrangementer og samtale er tiltak vi i Balansekunst har tro på, sier prosjektleder i Balansekunst, Victoria Øverby Steinland

– Håpet er at det interne arbeidet vi nå har gjennomgått skal bidra til at våre medlemmer opplever oss som en trygg aktør, som kan bistå i vanskelige situasjoner, men også at vi er med på en endring i feltet som gjør at ingen dansekunstnere opplever trakassering og diskriminering i sin arbeidshverdag. Vi er svært glade for å motta Balansemerket - men det er nå det virkelige arbeidet starter, sier Eva Grainger, nestleder Norske Dansekunstnere.

Les mer!

Takk til Margrethe Nandrup Rylander

På vei inn i påskeferie tar vi farvel med Margrethe Nandrup Rylander, som har vært med oss som vikarierende administrasjonsmedarbeider siden 2020. Margrethe kom inn i organisasjonen i en periode hvor kapasiteten var sprengt, og forbundsleder og nestleder sto alene i arbeidet på kontoret. Margrethe har tatt tak i arbeidet på strak arm, hun har kastet seg rundt, satt seg inn i medlemssystem, regnskapssystem, medlemsveiledning og en hel haug med andre arbeidsoppgaver. Hun har vært en kjemperessurs for forbundet, og virkelig vært med på å rydde sammen med Amy Pender.

Vi kommer til å savne deg på kontoret Margrethe! Uten ditt pågangsmot hadde vi nok grunnstøtt i løpet av året som har gått.

Tusen takk for alt du har gitt oss og alle medlemmer

Regjeringen presenterer historiens første barne- og ungdomskulturmelding

For første gang i historien legger en norsk regjering fram en melding om kunst og kultur for, av og med barn og unge. Hele 1000 barn og unge har bidratt inn i arbeidet med å forme fremtidens politikk på feltet og innspillene har vært retningsgivende i arbeidet med meldingen.

Politisk ledelse ser frem til et dyp-dyk i meldingen, og vil kommentere på denne etterhvert.

Les meldingen her!

Norske Dansekunstnere i media!

– Kunsten han viser frem, er ikke sløseri. Det er samfunnsbyggende ytringer som politikerne våre har valgt å prioritere. Så er det kunsterne som blir harselert med – tatt ut av kontekst av en anonym aktør som åpenbart fremmer en politisk agenda. Det er rett og slett nedrig, sier forbundsleder Kristine Karåla Øren idag i Aftenposten i forbindelse med at Sløseriombudsmannen av-anonymiseres!

Sak Aftenposten!

Norske Dansekunstnere på Soul Session Encounters 2021

Fredag 12.mars er vi med på Soul Session Encounters 2021 / Seminar om koreografi.

12.-13.mars arrangeres et åpent seminar i forbindelse med Soul Session Encounters 2021. Seminaret skal gi inspirasjon til dansere og koreografer som ønsker å komme igang med eller videreutvikle sitt sceniske uttrykk, md hovedfokus på streetdans.

Forbundsleder og nestleder skal snakke om koreografers rettigheter, vederlag og kontrakter!

Les mer!

Regnskapskurs med Fiken 15.mars 2021

15.mars 2021 inviterer vi alle våre medlemmer til regnskapskurs med Fiken. Kurset er første del av en kursrekke vi gjennomfører denne våren, og i første kurs er fokus på god introduksjon til Fiken, hvor det blir gitt enkel innføring i regnskap og prosjektmodul for prosjektregnskap.

Informasjon om påmelding er sendt alle medlemmer per mail!

Bli med 15.mars fra klokken 20.00

Les mer om Fiken!

Norske Dansekunstnere arrangerer "Artists at risk" 3.mars

Join us for an event to discuss the topic of artists at risk, with a particular focus on the case of Ata Khattab, cultural worker and choreographer with the world-renowned El-Funoun Palestinian Popular Dance Troupe, who was arrested by Israeli military forces in an early morning raid on his home in Al Bireh, West Bank, Palestine, on February 2, 2021.

In this online panel conversation we will also explore challenges of artists at risk, and what those within various artistic communities might be able to consider, attend to and question to support our artist colleagues who are facing challenges of equity, inclusion, democracy, and freedom around the world.

Les mer!

Fri Kunst 2021

Fra 1.-7.mars 2021 arrangerers Fri Kunst festivalen - en markering for å sette fokus på kunstnerisk ytringsfrihet.

Kunstnerisk ytringsfrihet er under press og over hele verden blir kunstnere truet,
fengslet og i de verste tilfeller drept, på grunn av sin kunst. Gjennom festivalen Fri Kunst ønsker vi å sette fokus på viktigheten av kunstnerisk ytringsfrihet, og
inviterer til en ukes markering av Fri kunst.

Festivalen arrangeres av Safemuse i samarbeid med 70 støttespillere fra norsk kunst- og kulturliv.

Les mer!

Debatten om Norsk Kulturråd - Norske Dansekunstnere uttaler seg

Norske Dansekunstnere kommer med sitt innspill i den omfangsrike debatten som raser av gårde på Scenekunst.no

Som kunstnerorganisasjon av og for dansekunstnere er Norske Dansekunstnere opptatt av hva kunstnerne mener, både om utformingen av feltets fremtid og om endringer i nøkkelinstitusjoner med enorm betydning for kunstens eksistens og tilblivelse. Derfor vil vi her kommentere omstillingen av Norsk kulturråd, etter at Mia Habib etterlyste bl.a. vår stemme forrige uke i sitt intervju med Chris Erichsen - på nevnte Scenekunst.no

Manglende dialog om forvaltningsstrukturer

Debatten om Norsk Kulturråd - Utvalgsmedlemmer mener direktøren prøver å parkere dem

Debatten om omorganiseringen i Norsk Kulturråd raser videre!

Sigrid Røyseng og Ande Somby, utvalgsmedlemmer i Statens kunstnerstipend sier: "Vi registrerer at Danielsen opplyser om at omorganiseringen av Kulturrådet har vært en prosess preget av involvering. Vi finner det derfor nødvendig å formidle at vi som medlemmer av Utvalget for Statens kunstnerstipend ikke har vært invitert til noen dialog om spørsmålet."

Vi i Norske Dansekunstnere har også vært svært kritiske til mangel på involvering i denne omorganiseringsprosessen, noe vi har påpekt tidligere, sammen med flere andre aktører og organisasjoner i kunst- og kulturfeltet.

Ubesvarte spørsmål om Kulturrådet
Vis flere aktuelle saker