Kunst for kunstens del ... og dessuten for dets ringvirkninger
I september sa Norske Dansekunstnere at "det går en ødeleggende bølge av kutt gjennom kulturlivet" https://s3.eu-west-1.amazonaws... og vi etterspurte en større forståelse for kulturens verdi. Den siste tiden har to undersøkelser trådt frem som toneangivende i å kunnskapsbasert bevise kunstens verdi i et samfunnsperspektiv.
KS sin rapport: "Kulturfeltets plass i samfunnsutviklingen". Denne "viser at effekter (... av et sterkt kulturliv red and) griper inn i, og blir påvirket av, en lang rekke samfunnsområder, kanskje spesielt dem det er knyttet store utfordringer til. Dette taler for at det er viktig å inkludere kultur i arbeidet for en bærekraftig utvikling. Det vises til at nytten av kultur er langt større enn hva som tilfaller den enkelte. FoUen peker på at en reduksjon i offentlige utgifter til kultur kan gi en kortsiktig besparelse, men medfører en større samfunnsøkonomisk kostnad på lengre sikt. Det er også viktig at kulturfeltet omtales i det kommunale planarbeidet på en måte hvor sektorer ses i sammenheng." https://www.ks.no/fagomrader/f...
Og LO og Spekter har mottatt en kunnskapskartlegging fra Inspekter om hvilken rolle kan kunst og kultur spille når vi skal bygge opp kompetansen vi trenger og ruste oss til å møte fremtidens utfordringer? Undersøkelsen viser verdifulle funn om nettopp dette og ble lagt fre på et frokostmøte i Oslo 28.11.2024. Møtet ble åpnet av statsråd Nessa Nortun som pekte på stortingsmeldingen St. Meld 34 En mer praktisk skole, som et direkte resultat av denne kunnskapen. Norske Dansekunstnere setter pris på at det også ble trukket frem at de estetsiske/praktiske fagene er der vi har færrest lærere i dag med formell utdannelse innen faget. Dette har vært Norske Dansekunsteres kjerneak overfor forsknings.- og utdanningskomiteen i høst - anerkjenn og legg til rette for faglig kompetanse innen kunstfagene i skolen i det vi starter med en etterlengtet mer praktisk skole. https://www.spekter.no/nyhetsa...
Norske Dansekunstnere setter stor pris på denne forskningen og støtten den gir til videre arbeid i en tid som fortsatt er preget av forslag til kutt i midler som finansierer kjernen av dansefeltet. Senest i Høyres alternative budsjett som foreslår kutt i fond og stipendier som hovedgrep for et statsbudsjett under deres ledelse. Dette ville rammet hardt i vårt felt, som er 90% finansiert av nettopp fond og stipendier. Det tror vi ikke de har tatt inn over seg. På tide med en forskning på dansens effekt!
En større forståelse for kunstens verdi i et samfunnsperspektiv har vært argumentasjonen hele høsten i kamp etter kamp for å snu kutt. Og det har ledet frem noen steder. For eksempel er danselinjer i Østfold og Buskerud ikke lagt ned på tross av en svært presset økonomi, og kampen om Rådstua, Oslo Nye, Stipendier i Bergen er ikke enda tapt. Argumentasjonen har vært å peke på den ulogiske tankegangen bak kutt i kulturlivet - "ja mens skjønner dere hva dere ødelegger? Skjønner dere at det koster enormt mye mer for samfunnet å bryte ned kjernen i det å være menneske i et samfunn, kjernen i folkehelse, i å ha fremtidige borgere som evner å uttrykke seg og har mot til å gjøre det i offentligheten, en voksen befolkning som har frihet til å uttrykke seg, evne til å se forbi sin samtid og til å forbinde det universelle med det individuelle i en tid vi alle ser at tillit svekkes og ensomhet øker? ".
Så dette fungerer! Vi har lent oss på gammel forskning. På Anne Bamfords "The wow factor" fra 20 år siden, eller fra forskning på relaterte felt til kultur, som forbyggende forskning som viser til at det koster 7 millioner med en fengselsplass i ungdomsinstutusjon i året og 35000kr. med en plass i en kulturskole eller på en ungdomsklubb. Nå har vi ferske tall som beviser det dansekunstnerne VET gjennom eksempelets makt hver gang vi går på jobb og møter elever, publikum, kollegaer, arrangører - mennesker. Det har en verdi i seg selv i frihet å skape, uttrykke, dele og formidle OG det har en relatert samfunnsøkonomisk, helse og innovasjonseffekt i så mange andre deler av samfunnet.
Kunnskap er makt og makt gir ansvar til å forvaltet den på rette måte. Dette gjelder oss, det gjelder våre politikere og våre byråkrater. Med slik kunnskap i bunn, og mer av denne sorten, vil det være like uspiselig å kutte i kultur som å legge ned helse, utdanning, innovasjon og NAV på en og samme tid.
Fremover for en utvidet plass i samfunnet for dansekunst, som formålet til Norske Dansekunstnere er.
Sterkere sammen!