NY_Historikk_illustrasjon_stor

Veiledning Privatkopiering

Her vil du få informasjon om kriteriene som legges til grunn for fordeling av kompensasjon for privatkopiering.

Hva får man privatkopieringskompensasjon for?

Skapende og utøvende kunstnere innen koreografi og dans kan motta kompensasjon for privatkopiering fra Norske Dansekunstnere. Det fordeles vederlag for medvirkning i programmer, filmer, musikkvideoer med mer som det er trolig at har blitt privatkopiert. Det er en forutsetning at innholdet er nytt og at det er publisert for første gang i året det rapporteres for. Vi fordeler basert på tid samt etter en skjønnsmessig vurdering.

Vi beregner kompensasjon basert på innsendt informasjon fra rettighetshaver og legger til grunn at det er korrekte opplysninger. Hovedfordelingen skjer i løpet av første halvår av påfølgende år, men det er mulig å ettersende krav inntil tre år etter utløpet av rettighetsåret. Ønsker du å fremme krav etter hovedfordelingen ber vi deg ta kontakt per mail til arkiv@norskedansekunstnere.no.

Deltakelse i reklame kvalifiserer ikke til utbetaling av vederlag og skal ikke rapporteres.

Kriterier

1. Krav om verkshøyde

  • For å få vederlag for et oppdrag må arbeidet ha verkshøyde. For at verket skal ha verkshøyde må det ha originalitet og være resultat av en individuelt preget skapende innsats. Ut over dette oppstilles det ingen krav til kvalitet eller kunstnerisk verdi.

2. Krav om profesjonalitet

  • Det stilles ikke formelle krav til utdanning, eller at din virksomhet som danser/koreograf skal være kilden til din hovedinntekt. Likevel stilles det krav til dansefaglig kompetanse for at medvirkningen skal kunne kvalifisere til vederlag. Kompetansen skal kunne dokumenteres.
  • Studenter som medvirker i produksjoner i utdanningsinstitusjonens regi, har ikke krav på vederlag. Koreografer som koreograferer for studenter har derimot krav på vederlag, dersom de kan vise til en oppdrags- eller arbeidsavtale.
  • Det stilles ikke krav til medlemskap i Norske Dansekunstnere

3. Krav om kontrakt og publisering

  • For å ha krav på vederlag skal du ha inngått et arbeidsforhold som skal kunne dokumenteres skriftlig. Eksempler på dokumentasjon er kontrakt, mail som bekrefter engasjementet, eller utbetaling fra oppdragsgiver.
  • Verket må være publisert gjennom en ekstern kanal. Altså får man ikke vederlag for dans du selv som kunster publiserer gjennom din egen kanal.
  • Vederlag utbetales iht arbeidet som er utført, ikke antall ganger det vises gjennom distribusjonskanalene. Repriser skal altså ikke rapporteres inn. Dersom du som utøver har medvirket i det samme innslaget ved flere anledninger skal det rapporteres. Eks.: Har du gjort samme koreografi på MGP semifinale og finale.
  • Det gis kun vederlag for det som faktisk er vist gjennom distribusjonskanalen. Innslag som har blitt ”klippet ut” av sendingen/filmen kvalifiserer ikke til vederlag og skal ikke rapporteres inn. Pausenumre for live publikumunder TV sending som ikke vises på skjerm, skal ikke rapporteres inn.